Beste Nederlandse atleten

0 Comments

Nederland heeft, zoals elk land, een reeks goddelijke Nederlandse sportlegendes. Wil je indruk maken op de Nederlanders met wat lokale kennis? Met deze namen in je arsenaal scoor je zeker wat punten van goedkeuring.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je gewoon een sportjunkie bent die behoefte heeft aan een adrenalinekick, en je afvraagt welke namen voor altijd zullen echoën in de zalen van de Nederlandse sportglorie. Mensen hier houden zo veel van sport, en het recente nieuws dat sportweddenschappen binnenkort legaal worden in Nederland, dat websites als uni-bonus-code.nl er klaar voor zijn, maakte sportfans nog blijer en klaar om volgend jaar van sporttoernooien te genieten.

Hier zijn vijf namen (alleen voor individuen) om je op weg te helpen.

1.  Epke Zonderland

De Vliegende Hollander is een Nederlandse turner, gediplomeerd arts en een absoluut beest aan de rekstok met armen die waarschijnlijk breder zijn dan je benen. Ondanks het feit dat hij zijn hele carrière aan chronische sinusitis heeft geleden, heeft hij een indrukwekkende reeks medailles en overwinningen op zijn naam staan.

Hij is momenteel de enige turner die drie hoge-bar-titels heeft gewonnen, en zijn goud op de Olympische Spelen van 2012 in Londen was de eerste Nederlandse turnmedaille sinds 1928. De NOS meldde destijds dat 2,7 miljoen mensen naar zijn olympische oefening op televisie keken, terwijl hun livestream van het evenement problemen had toen nog eens 200.000 mensen het online probeerden te bekijken.

Dick Aalders from BERGSCHENHOEK, Nederland, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

2.  Sifan Hassan

Zoals de toestand van de moderne atletiek is, werden de ongelooflijke prestaties van de midden- tot langeafstandsloopster Hassan op de wereldkampioenschappen van 2019 in Doha overschaduwd door haar samenwerking met coach Alberto Salazar en beschuldigingen van dopinggebruik.

Haar reactie? Ze zei in een interview: “Ik dacht: Ik ben een schone atleet, en ik ga de wereld laten zien wat schoon betekent.”

Ze hield woord. In Doha werd ze de eerste atlete ooit (man of vrouw) die wereldkampioen werd op zowel de 10.000 meter als de 1.500 meter. Haar sprankelende race over de 1.500 meter was een kampioenschapsrecord, een Nederlands record, en een geweldig horloge.

3.  Sven Kramer

Nederlanders houden van schaatsen, en Sven ook. Hij houdt ook echt, echt, echt van winnen en toevallig is hij er goed in, dus het is geen verrassing dat de Nederlanders dol zijn op Sven Kramer.

Neem bijvoorbeeld zijn overwinning op de 5000 meter bij de mannen op de Olympische Winterspelen van 2018, waardoor hij de meest gedecoreerde racer in de geschiedenis van het schaatsen werd, en de eerste mannelijke atleet die drie gouden medailles op rij won op één onderdeel op de Winterspelen.

Zijn goud in 2018 kwam met een Olympische recordtijd, zijn goud in 2014 kwam met een Olympische recordtijd, en zijn goud in 2010 kwam met, ja, je raadt het al, een Olympische recordtijd.

Sander van Ginkel, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

4.  Marianne Vos

Vrouwenwielrennen krijgt, net als veel andere vrouwensporten, nog steeds niet de erkenning en het respect die het verdient, maar Nederland brengt nog steeds fantastische talenten voort zoals Vos, samen met Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, en Annemiek van Vleuten.

Marianne Vos is echter een klasse apart. Ze is zo vaak vergeleken met wielerlegende Eddie Merckx dat ze “de Kannibaal” (Merckx’ bijnaam) wordt genoemd, en ze wordt vaak beschreven als een van de beste atleten van haar generatie. Het is gemakkelijk te zien waarom, met haar ongelooflijk succesvolle carrière die niet alleen wegwielrennen omvat – maar ook veldrijden, mountainbiken en baanwielrennen.