De betekenis van sport in onze samenleving

0 Comments

portevenementen hebben door de geschiedenis heen een centrale rol gespeeld in gemeenschappen over de hele wereld. Vandaag zijn wedstrijden die fysieke grenzen verleggen populairder dan ooit tevoren. Aangezien de belangstelling voor gezondheid en een lang leven blijft toenemen en regeringen en bedrijven sportevenementen als gezonde investeringen blijven beschouwen, zal sport in de nabije toekomst een vitale rol in de samenleving blijven spelen.

Sport als levenswijze

Nooit eerder in de geschiedenis heeft sport zo’n dominante rol gespeeld in het dagelijks leven. Dankzij de verspreiding van internet en televisie consumeren zowel volwassenen als kinderen sport in een verbazingwekkend tempo. Als we niet fysiek bij sport betrokken zijn, spelen we sport via videospelletjes of in fantasycompetities, en kijken we naar sport op tv. De beroemdheidsstatus van topatleten geeft aan hoeveel belang we aan sportevenementen hechten.

Atletiek, zowel amateur- als beroepssporten, heeft een enorme economische, politieke en culturele invloed op onze samenleving. Sport kijken en sport beoefenen is een manier om te ontsnappen aan de stress van het dagelijkse leven en om samen te komen als een gemeenschap. Het organiseren van sportevenementen kan het toerisme en de inkomsten van een stad stimuleren. Sport in de samenleving kan zelfs van invloed zijn op ons begrip van genderrollen en sociaaleconomische kwesties, en het kan helpen de identiteit van steden, staten en landen te bepalen.

Effect van sport

Het immense effect van sport op de cultuur komt vooral tot uiting bij mensen die misschien niet graag sporten of ernaar kijken – deze mensen kennen vaak nog wel de namen van belangrijke spelers en zijn misschien nog wel nationaal trots op Olympische medailles. Ongeacht je individuele betrokkenheid, sport biedt over het algemeen iedereen in een samenleving een vorm van een gemeenschappelijk verhaal en een gemeenschappelijk doel.

Sport is in de samenleving zelfs zo belangrijk dat de Verenigde Naties (VN) het tot een mensenrecht hebben verklaard: “Sport en spel zijn mensenrechten die wereldwijd moeten worden geëerbiedigd en gehandhaafd; sport wordt steeds meer erkend en gebruikt als een goedkoop instrument met een grote impact bij humanitaire inspanningen, ontwikkeling en vredesopbouw”.

Een carrière in de sport

Het belang van sport in de samenleving strekt zich uit tot diegenen die een carrière in de sport maken op andere manieren dan het spelen in een professioneel team. Om dit pad te volgen, behalen veel professionals een masterdiploma in sportmanagement. Het programma is ideaal voor mensen die graag de culturele, economische of sociologische kanten van sport verkennen. Louisiana State University biedt bijvoorbeeld in zijn online Master of Science in kinesiologie met een specialisatie in sportmanagement een cursus aan met de titel “Social Issues in Sports”, die een diepgaand onderzoek biedt naar de rol van sport in de samenleving en de belangrijkste kwesties in professionele sporten belicht.

Een master in sportmanagement zou een goede keuze kunnen zijn voor diegenen die net zo graag hun geest als hun lichaam willen trainen.