De grootste rolschaatswedstrijden ter wereld

0 Comments

Roller derby is een rolschaats contactsport gespeeld door twee teams van vijftien leden. Roller derby wordt gespeeld door ongeveer 1.250 amateur liga’s wereldwijd, voornamelijk in de Verenigde Staten.

Het spel bestaat uit een serie van korte scrimmages (jams) waarin beide teams een jammer (die uniek een ster op de helm draagt) en vier blokkers aanwijzen om tegen de klok in rond een baan te skaten. De jammer scoort punten door leden van het andere team in te halen. De teams proberen de jammer van de tegenpartij te hinderen terwijl ze hun eigen jammer helpen – in feite spelen ze tegelijkertijd aanval en verdediging. Hieronder is een lijst met grootste wedstrijden ter wereld:

1.  WFTDA Championships

De International Women’s Flat Track Derby Association Championships (‘WFTDA Championships’ of kortweg ‘Champs’) is de belangrijkste competitie voor rolschaatscompetities. De kampioenschappen worden georganiseerd door de Women’s Flat Track Derby Association (WFTDA). Ze zijn ontstaan in 2006 als het Nationaal WFTDA Kampioenschap. Het “Dust Devil” toernooi werd betwist voor enkele duizenden fans in Tucson, Arizona. Dit was het eerste multi-league flat track roller derby toernooi. In 2017 werd de finalewedstrijd van het toernooi live uitgezonden op ESPN2. In 2019 werden de kampioenschappen voor het eerst buiten de Verenigde Staten georganiseerd, in Montreal, Canada.

Masonite Burn, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

2.  Roller Derby World Cup

De Roller Derby World Cup is een internationaal vrouwen roller derby toernooi dat vroeger werd georganiseerd door het tijdschrift Blood & Thunder, en tegenwoordig door het Roller Derby World Cup Comité. Teams van amateur skaters van over de hele wereld strijden voor hun respectievelijke landen.

De inaugurele 2011 Roller Derby World Cup werd georganiseerd door Toronto Roller Derby, en werd gehouden van 1 tot en met 4 december 2011 in The Bunker at Downsview Park in Toronto, Ontario, Canada. Het werd gewonnen door Team USA, dat Team Canada versloeg met 336 punten tegen 33 in de finale.

3.  Men’s Roller Derby World Cup

Ook mannen staan op de rolschaatsen. De Men’s Roller Derby World Cup is een internationaal toernooi in de sport van heren roller derby. De eerste World Cup werd gehouden tussen 14-16 maart 2014 in Birmingham, Engeland. Het evenement is sindsdien gehouden in Calgary, Alberta, Canada in juli 2016, en Barcelona, Spanje op 5-8 april, 2018 Het volgende toernooi wordt gehouden in St. Louis, Missouri, VS op 9-12 juli, 2020.

gt8073a, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

4.  Great Southern Slam

The Great Southern Slam (TGSS) is het grootste competitieve roller derby evenement op het zuidelijk halfrond, dat wordt betwist door teams uit Nieuw-Zeeland en Australië. Het wordt tweejaarlijks gehouden in Adelaide in Zuid-Australië. TGSS werd opgericht en wordt nog steeds georganiseerd en geleid door vrijwilligers van Adelaide Roller Derby. Het werd voor het eerst gehouden in 2010 en was het eerste flat track roller derby toernooi dat op het zuidelijk halfrond werd gehouden.