Hoe technologie de prestaties van atleten heeft verbeterd

0 Comments

In het verleden vereiste sporttraining veel papierwerk en inspanningen na de training van zowel de trainer als de atleet. Terwijl de atleet oefende, werden er ijverig notities en video-opnamen gemaakt, die vervolgens werden samengevoegd in grafieken en diagrammen die de prestaties van de atleet weergaven. Na de training bespraken de trainer en de atleet samen pijntjes en gedachten over fysieke bewegingen die al veel eerder waren gemaakt. Het systeem was slopend, maar werkte voor zover atleten en trainers wisten. Totdat recente technologie het terrein van de sporttraining veranderde.

Geavanceerde technologie

Geavanceerde technologie is de afgelopen jaren kleiner, veerkrachtiger en minder belastend geworden, waardoor de weg is vrijgemaakt voor nieuwe mogelijkheden, met name in de atletiek. Atleten dragen nu sensoren die real-time informatie doorsturen naar de tablet van een trainer, GPS geeft bewegingen nauwkeurig aan, smartphones houden iedereen op de hoogte en wearable tech kan blessures voorkomen. In vergelijking met whiteboards en nabesprekingen na de training, heeft technologie het atletisch potentieel aanzienlijk vergroot.

Prestaties volgen

Met behulp van sensoren op het lichaam of in “slimme kleding” (actieve kleding met ingeweven sensorvezels) kunnen sporttrainers prestaties in real time meten en volgen. Bijna alles van de sporter kan worden gemeten, van ademhaling en hartslag tot hydratatie en temperatuur.

Deze live metingen kunnen de trainer helpen te bepalen op welke aspecten de atleet zich meer moet concentreren. Atleten zijn uniek, en real-time individuele prestatiemetingen kunnen een preciezere en nauwkeurigere basislijn bepalen. Tijdens de training kunnen trainers live metingen aflezen en beslissen wanneer het tijd is om te rusten, te stretchen of harder te trainen.

Lasers en GPS zijn in verschillende aspecten van de sporttrainingswereld geïntegreerd. In plaats van te vertrouwen op tijden en tussentijden, kunnen trainers de exacte positie, afstand, snelheid en versnelling van atleten meten om beter te begrijpen waar ze kunnen verbeteren. Het identificeren van meer fijnmazige gegevens leidt tot betere prestaties met minder stress en kans op blessures.

Atletische bewegingen perfectioneren

Mounir Zok, de directeur Technologie en Innovatie van de Olympische Commissie van de VS, heeft gezien hoe technologie sport verandert en ten goede verandert. Hij beweert dat sporttechnologie zo geavanceerd is dat het een ‘digitale code’ kan creëren voor het winnen van de gouden medaille. Wat hij bedoelt is: verzamelde en vergeleken gegevens kunnen zich uiteindelijk vertalen in een gouden medailleprestatie. Technologie heeft het prestatievermogen van een atleet vergroot, simpelweg omdat het prestatiegerelateerde acties en gebeurtenissen uitvergroot die voorheen niet te zien waren.

Wielrenners kunnen bijvoorbeeld een heads-up display (HUD)-bril dragen die feilloos de hartslag, snelheid, helling en andere relevante fietsinformatie weergeeft. Dergelijke meetgegevens kunnen de fietser helpen zich te concentreren en beter te worden, omdat hij midden in de rit aanpassingen kan doen.

Zwemmers

Zwemmers en duikers beoefenen een uiterst technische sport en hebben de sensoren ook in hun praktijk aangepast. Bij het zwemmen of duiken meten de sensoren meer dan de gebruikelijke tijd- en inspanningsgegevens. Ze brengen bewegingen zoals draaisnelheid, duikhoek, beenbeweging en hydrodynamica in kaart. Het observeren van bewegingen op deze manier is baanbrekend en stelt trainers in staat atleten te helpen hun bewegingen te perfectioneren. Ze schaven misschien maar milliseconden van hun prestaties af, maar een milliseconde in een race kan al het verschil uitmaken.