Over de Olympische Winterspelen van 2022 (Beijing)

0 Comments

Beijing is de eerste stad ooit die zowel de Olympische zomer- als winterspelen organiseert. De Olympische Zomerspelen van 2008 werden ook in Beijing gehouden. In totaal zullen 13 locaties, verdeeld over de zones Beijing, Zhangjiakou en Yanqing, worden gebruikt tijdens de 17 dagen van de Spelen. In Peking werd een nieuwe locatie gebouwd, de nationale schaatsbaan, en bestaande locaties worden voor de Spelen gerenoveerd. In totaal zullen 109 evenementen worden gehouden in 15 disciplines in zeven sporten: biatlon, bobslee, curling, ijshockey, rodelen, schaatsen en skiën.

De hele Spelen zullen kunstsneeuw bevatten voor de openluchtwedstrijden aangezien het daar niet veel sneeuwt.

Volgens de door het IOC onthulde Covid-19 protocollen worden de Spelen gehouden in een luchtbel — die van 23 januari tot het einde van de Paralympische Winterspelen op 13 maart van kracht is — die alle stadions en wedstrijdlocaties omvat, evenals accommodaties, catering en de openings- en sluitingsceremonie. Toeschouwers zullen worden toegelaten, maar alleen als zij op het vasteland van China wonen. De Olympische fakkel, “Flying” genaamd, heeft een gekruld lint en is vergelijkbaar met het ontwerp van de fakkel van 2008.

De Spelen in Peking zullen nieuwe gemengde teamwedstrijden voor mannen en vrouwen omvatten in freestyle skiën, kortebaanschaatsen, snowboarden en skispringen. De Spelen zijn zwaar bekritiseerd wegens beschuldigingen van schending van de mensenrechten door China, met name ten aanzien van de minderheidsbevolking van de Oeigoeren.

Tijdlijn Spelen

· 31 juli 2015 – Het Internationaal Olympisch Comité maakt bekend dat Beijing is gekozen als gastheer voor de Olympische Winterspelen van 2022, en verslaat daarmee Almaty, Kazachstan.

· 30 december 2019 – De Jing-Zhang hogesnelheidstrein wordt in gebruik genomen. De bestuurderloze bullet train, die 350 kilometer per uur (217 mph) kan gaan, verbindt Beijing, Yanqing en Zhangjiakou, die alle drie evenementen zullen organiseren tijdens de komende Olympische Winterspelen.

· 4 maart 2020 – Twaalf Amerikaanse senatoren onder leiding van de Republikein Rick Scott dienen een tweeledige resolutie in waarin ze het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verzoeken om de Spelen van 2022 uit China te halen en het biedproces te heropenen.

· 2 februari 2021 – Een brief ondertekend door meer dan 180 actiegroepen die oproepen tot een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen van 2022 in Beijing waarschuwt dat de Spelen mensenrechtenschendingen in China zouden kunnen “aanmoedigen”. De brief is opgesteld door “een coalitie van Tibetaanse, Oeigoerse, Zuid-Mongoolse, Hongkongse, Taiwanese, Chinese Democratie- en mensenrechtenactiegroepen.”

· 8 september 2021 – Het IOC kondigt aan dat Noord-Korea is uitgesloten van deelname aan de Winterspelen van 2022 als onderdeel van de straf voor zijn “eenzijdige beslissing” om deze zomer af te zien van de Spelen in Tokio.

· 18 oktober 2021 – De Olympische vlam voor de Spelen in Beijing wordt succesvol ontstoken tijdens een ceremonie in Olympia, Griekenland.

· 6 december 2021 – De regering Biden kondigt aan dat ze geen officiële Amerikaanse delegatie naar Beijing zullen sturen als een verklaring tegen China’s “voortdurende genocide en misdaden tegen de menselijkheid in Xinjiang.” Amerikaanse atleten zullen nog steeds mogen deelnemen, maar de regering zal geen regeringsfunctionarissen naar de Spelen sturen.