Over Harry Potter: Wizards Unite (het mobiele spel)

0 Comments

Slechts 24 uur na de lancering in het VK en de VS is Harry Potter: Wizards Unite – de ‘nieuwe Pokemon Go’ – al meer dan 400.000 keer gedownload. Miljoenen kinderen en volwassenen banen zich nu een weg door de tovenaarswereld van het Harry Potter-universum.

Wat is Harry Potter: Wizards Unite?

Net als Pokemon Go is Wizards Unite een Augmented Reality (AR) game. Met behulp van geolocatie en een camera telefoon, kunnen spelers interactie hebben met de wereld om hen heen met behulp van het canvas van het spel. Wizards Unite is gratis te downloaden en heeft de PEGI-rating 7 gekregen, vanwege licht geweld en in-app aankopen.

De speler kruipt in de rol van een heks of een tovenaar die moet proberen de orde te herstellen tegen een fenomeen dat bekend staat als de Calamity, die de barrière tussen de magische en de muggle (niet-magische) werelden vernietigt. De Calamiteit heeft magische voorwerpen en wezens over de echte wereld verspreid; het is de taak van de speler ervoor te zorgen dat deze voorwerpen, ‘foundables’ genaamd, worden teruggebracht naar de magische wereld, zodat ze niet worden ontdekt door muggles.

Hoe gaan kinderen ermee aan de slag?

Als je de app voor de eerste keer opent, wordt je kind gevraagd een account aan te maken met de optie om in te loggen met een Facebook- of Google-account. Voor kinderen onder de 16, die misschien geen Facebook- of Google-account hebben, moeten ouders een Niantic-ouderaccount aanmaken, waarmee je de veiligheidsinstellingen kunt wijzigen.

Bij het aanmelden vraagt het spel de speler naar zijn geboortedatum (zonder verdere verificatie) en vraagt het toegang tot de GPS en camera van de telefoon. Kinderen zullen hiervoor toestemming moeten geven als ze het spel willen spelen, maar Niantic garandeert dat de gegevens worden behandeld volgens de regels voor gegevensbescherming (GDPR) en niet zullen worden gebruikt op een andere manier dan om de spelervaring te verbeteren.

Moet mijn kind persoonlijke gegevens opgeven?

Uw kind wordt gevraagd om zijn of haar voor- en achternaam in te voeren, maar deze zullen voor niemand anders zichtbaar zijn. Daarna moeten ze een gebruikersnaam invoeren, die aan de spelgemeenschap zal worden getoond. Zorg ervoor dat je kind zijn/haar gebruikersnaam vrij houdt van persoonlijke gegevens – bijvoorbeeld verwijzingen naar waar hij/zij woont of naar school gaat.

Verder zijn alle andere gegevens optioneel, maar kinderen geven misschien meer informatie weg dan nodig is wanneer ze hun profielpagina invullen die hun Ministry ID wordt genoemd.

Ze hoeven geen profielfoto te uploaden, maar kinderen kunnen kiezen uit een catalogus met standaardfoto’s van hun favoriete personages of een foto van zichzelf nemen en die versieren met kaders, stickers, bewegende tekst enz.

Naarmate ze verder komen, worden ze beloond met meer effecten, wat hen ertoe kan aanzetten een foto van zichzelf te uploaden. Voorlopig is de foto alleen zichtbaar voor de speler, maar dat kan veranderen in toekomstige updates.

Kost het spel iets om te spelen?

Zoals bij veel free-to-play spellen, kun je ook betaalde functies verwachten. In Wizards Unite is het mogelijk om van alle kanten van het spel te genieten zonder een cent te betalen – het kan echter wel een stuk moeilijker zijn.

Om missies te voltooien heb je bijvoorbeeld zogenaamde ‘spreukenergie’ nodig. Veel mobiele games gebruiken het eindige ‘energie’- of ‘levens’-model, wat betekent dat als je deze hebt opgebruikt, je ofwel moet wachten tot deze is aangevuld, of het proces moet versnellen door betaalde in-game valuta uit te geven.