Overeenkomsten tussen kunst en sport

0 Comments

Als atleet en kunstenaar heb ik jarenlang geworsteld met het vinden van een evenwicht tussen sport en kunst in mijn leven. Maar op mijn weg om een Olympisch atleet en vervolgens een Olympisch kunstenaar te worden, realiseerde ik me dat deze twee, schijnbaar verschillende onderwerpen, helemaal niet verschillend zijn, in feite zijn ze zo met elkaar verweven dat het moeilijk is om ze te scheiden.

Universele talen van de mens

Sport en kunst zijn de twee meest universele talen die we hebben.  Ze stellen ons in staat om ons fysiek, emotioneel en zelfs intellectueel uit te drukken, waardoor we ons met elkaar kunnen verbinden en met elkaar kunnen communiceren over de hele wereld, over grenzen, culturen, talen en generaties heen. Als we deze twee talen samenvoegen tot één, geloof ik dat we een krachtig nieuw voertuig en platform kunnen creëren dat een nog groter publiek kan bereiken en met hen in contact kan komen.

Mijn eerste kans deed zich 10 jaar geleden voor toen ik werd aangesteld als Olympian Sport Art Ambassador voor het 2012 Olympic Legacy Program van de Britse regering.  Ik gaf tientallen workshops sportkunst aan sportscholen in het Verenigd Koninkrijk.  Terwijl ik studenten begeleidde om unieke kunstwerken met een sportthema te maken, sprak ik over de connecties en gelijkenissen tussen sport en de kunsten.  Ik begon met de meest voor de hand liggende voorbeelden, zoals de vloeroefeningen van de dames turnen, kunstschaatsen en synchroon zwemmen, die allemaal muziek, choreografie en kostuumontwerp als een integraal onderdeel van de voorstelling hebben.

Kleur, sport en kunst

Daarna besprak ik kleur en hoe kleuren zo’n belangrijk deel uitmaken van sport, van het bepalen van winnaars – goud, zilver, brons, de gele trui van de Tour De France en het groene jasje van het Augusta National Master’s Tournament van de PGA, tot het tonen van het vaardigheidsniveau van een atleet in de vechtsport – gekleurde gordels, tot het officiëren van wedstrijden en wedstrijden waar scheidsrechters en umpires gekleurde strafkaarten gebruiken.  Ik sprak verder over hoe kleuren en kleurencombinaties onze sportteams definiëren, net als typografie, letterstijlen, grafische ontwerpen, logo’s en mascottes.

Als we sport en kunst, en de kunsten, zien als een kwestie van creativiteit, verbeelding en persoonlijke expressie, dan begin je de dingen te zien zoals ik ze zie.  En als je eenmaal de verbanden ziet, dan ziet je misschien ook de mogelijkheden van hoe sport en kunst, gecombineerd in een speciaal programma, een ideaal platform kunnen zijn voor interactie, betrokkenheid en discussie van ideeën en gedachten. Als we met elkaar kunnen communiceren en elkaar begrijpen, leggen we een sterkere basis voor een vreedzamere wereld.