Rolschaatsen en VR gecombineerd – is het mogelijk?

0 Comments

Amateur demonstreert op Reddit het experiment met een speciale VR-rollers, die moeten zorgen voor een natuurlijke beweging in virtual reality. Niemand heeft de perfecte beweging in VR gevonden. Sommige mensen willen geen andere vormen van voortbeweging, behalve een vloeiende beweging, omdat dat de enige manier is om maximale immersie te bereiken.

Anderen geven de voorkeur aan teleportatie, omdat ze anders last krijgen van bewegingsziekte. Weer anderen verkiezen een mengeling van beide opties en voelen zich niet geïsoleerd van de virtuele werelden wanneer de beweging gebeurt door middel van teleportatie. Waar een wil is een weg!

Motorrolschaatsen voor VR

Een VR-enthousiasteling heeft nu een interessant experiment gepost op Reddit. In tegenstelling tot eerdere concepten van rolschaatsen, demonstreert het een speciale gemotoriseerde inline skates in zijn werkplaats, die moet zorgen voor een relatief normale, draaien op de plek of op zijn minst in een zeer smalle regio.

Rolschaatsen bestaan uit een VR-platform met rollers in twee richtingen. De voeten of schoenen van de gebruiker zijn bevestigd aan een speciale houder die op zijn beurt verbonden is met een bepaalde verticale rail. Hierdoor kunnen de voeten worden bewogen zoals bij normaal wandelen. De gebruiker kan de benen gemakkelijk optillen en zelfs draaien.

Het ontwerp van de rollen in combinatie met de motor en het algoritme zorgt ervoor dat het platform op zijn plaats blijft, ondanks de beweging van de gebruiker. Speciale bi-directionele rollers en hun opstelling maken zelfs een zijwaartse beweging mogelijk. De beweging van de gebruiker moet in de toekomst ook gecontroleerd worden met de versnellingsmeter.

VR rolschaatsen zijn nog prototypes

De ontwikkelaar, die te vinden is op YouTube en Twitter onder de naam “Final Functional,” stelt dat het gepubliceerde materiaal de eerste functionele test is. Rolschaatsen VR blijft zeer traag reageren en het gebruikte algoritme wordt ook als zeer eenvoudig beschouwd.

Bij het gebruik van een VR-bril moet je voorzorgsmaatregelen nemen. In de video maakt de ontwikkelaar gebruik van riemen die aan het plafond zijn bevestigd. Dit verhoogt de inspanning voor de installatie aanzienlijk, maar geeft een veel kleiner risico op ongelukken, als je je evenwicht verliest.

VR rolschaatsen: nog steeds te groot, maar in ieder geval interessant

Voor de gemiddelde gebruiker van virtual reality, die een beetje Beat Saber wil spelen, zijn deze dingen natuurlijk niet nodig. Maar als je als virtual reality liefhebber op zoek bent naar maximale immersie en je echt door Skyrim of Fallout 4 VR VR rolschaatsen zou willen gaan, dan zouden VR rolschaatsen de oplossing kunnen zijn.

Natuurlijk zijn er nog veel vragen die moeten worden beantwoord, en waarschijnlijk evenveel problemen die moeten worden aangepakt. Hoe zwaar zijn rolschaatsen VR? Vermoeiend om er in te lopen of zijn ze gemakkelijk genoeg om een relatief natuurlijk gevoel te geven?

Prijsstelling en visie voor de toekomst

Natuurlijk is er ook de kwestie van de kosten: op dit moment kosten alleen gebruikte motoren en elektronische snelheidsregelaars (ESC) ongeveer 500 euro. En het prototype kost ongeveer 1.200 euro. In het algemeen wil de ontwikkelaar onder de produktiekosten van 1.000 euro blijven, zijn streefprijs zal ongeveer 600 euro zijn.

Naast de reeds genoemde subtiliteiten is er nog ruimte voor verbetering. Daartoe behoren bijvoorbeeld veranderingen aan de bevestiging of het gebruikte materiaal om de duurzaamheid en het gebruiksgemak te verhogen, en om het geluid te verminderen. Ook zou de ontwikkelaar rolschaatsen compatibel willen maken met Oculus VR Quest. Volgens de ontwikkelaar is het belangrijkste doel “om iets nuttigs te maken en het met iedereen te delen”.