Rolschaatsen vs. ijsschaatsen – overeenkomsten en verschillen

0 Comments

Ondanks verschillende opmerkelijke verschillen beschouwen veel mensen rolschaatsen en schaatsen als dezelfde sporten. De twee sporten delen inderdaad virtuele gelijkenissen, zoals het aanleren van dezelfde vaardigheden om de trucs te leren, het activeren van dezelfde spieren, enzovoort.

Verschil in geschiedenis

Rolschaatsen ontstond als een rekwisiet in een toneelvoorstelling in Londen in het midden van de 17e eeuw. Het eerste paar bekende rolschaatsen werd uitgevonden door Sir John Joseph Merlin in 1760. De uitvinding werd echter pas in de jaren 1800 gepatenteerd. Het oorspronkelijke ontwerp van de rolschaatsen leek min of meer op de populaire in-line skates die wij vandaag gebruiken. De sport is uit de geschiedenis herrezen door zijn toenemende populariteit in de afgelopen jaren. De meeste eer gaat naar de roller derby teams of de hip hop dansers.

Schaatsen werd ongeveer 4.000 jaar geleden uitgevonden in Finland. Het eerste paar schaatsen bestond eigenlijk uit twee aangescherpte botten die aan de voetzool waren bevestigd. Het ontwerp van de schaatsen evolueerde in de loop der tijd tot de scherpe metalen ijzers van vandaag. Latere Nederlanders voegden randen toe aan de metalen ijzers om soepel over het ijs te glijden en gemakkelijk door het oppervlak te snijden. De schaatsen aan de onderkant zorgen voor een betere grip en meer comfort tijdens het schaatsen op het ijs.

Mechanica achter rolschaatsen en ijsschaatsen

Vroeger werd rolschaatsen beschouwd als een moeilijke sport. De eerste schaatsen waren moeilijk te manoeuvreren en het ontwerp van de viertaktschaats werd pas in 1863 uitgevonden. De uitvinding van nieuwe vierwielige schaatsen stelde schaatsers in staat om gemakkelijk te bewegen, te draaien en te keren door het verplaatsen van het lichaamsgewicht. Schaatsers leerden al snel om met elke schaats voorwaarts te duwen, vaart te winnen, en de beweging voort te stuwen door in verschillende richtingen te leunen. Tegenwoordig kan men een hele verscheidenheid aan rolschaatsen vinden. De meest voorkomende zijn echter de quad- en de inline-skates.

Inline skates vervingen geleidelijk de traditionele rolschaatsen door inline polyurethaan wielen. Deze nieuwe rolschaatsen werden inline genoemd omdat zij twee tot vijf enkele of parallelle paar wielen hadden die in een enkele lijn waren geplaatst. Deze skates worden ook wel rollerblades genoemd, naar het bedrijf dat ze heeft uitgevonden en gepromoot. Onvermijdelijk werd inline skaten in de volksmond ook wel rolschaatsen genoemd.

Evolutie van rolschaatsen en schaatsen als sport

Rolschaatsen won enorm aan populariteit in de jaren 1970. De release van de film Derby in 1971 wakkerde de interesse van de kijker voor deze sport verder aan. Tegenwoordig is rolschaatsen weer helemaal terug van weggeweest dankzij wereldberoemde dansgroepen en erkende hip-hop kringen. De dansgroepen presenteren opmerkelijke dansvoorstellingen op rolschaatsen om het publiek te amuseren.

Schaatsen werd vóór 1876 niet als sport erkend. Sindsdien heeft het schaatsen zich ontwikkeld in vele populaire vormen zoals ijshockey. Deze sport voor meerdere spelers is niet alleen spannend, maar ook gevaarlijk. Een andere opmerkelijke vorm van schaatsen is kunstschaatsen, waarbij de schaatsers solo of in paren gracieuze, aangename en gedurfde prestaties neerzetten door een combinatie van dansbewegingen en acrobatische manoeuvres.