Wat is artistiek rolschaatsen?

0 Comments

Artistiek rolschaatsen is een sport die lijkt op kunstschaatsen, maar waarbij de deelnemers rolschaatsen dragen in plaats van schaatsen. Binnen het artistieke rolschaatsen zijn er verschillende disciplines:

Disciplines:

·   Figuren: het individu volgt de lijn van de figuurcirkel op een specifieke rand. Figuren worden steeds complexer met de toevoeging van bochten en het gebruik van de derde cirkel (vergelijkbaar met verplichte of “school” figuren op ijs).

Siluetas Elche, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

·   Freestyle: het individu voert een solo routine uit met sprongen en spins op een door hem gekozen muziekstuk.

·   Duo Free (ook wel Pairs genoemd): twee personen voeren sprongen, spins en lifts uit op een door hen gekozen muziekstuk.

·   Couples Compulsory Dance: twee personen voeren een dans uit die bestaat uit een vaste opeenvolging van stappen in een patroon rond de ijsbaan op een muziekstuk in een bepaald tempo. Er zijn geen sprongen of spins.

·   Solo Verplichte Dans: een individu voert een dans uit die bestaat uit een vaste reeks stappen in een patroon rond de ijsbaan op een muziekstuk met een bepaald tempo. Er zijn geen sprongen of spins.

·   Kwartet: Een thema routine uitgevoerd door een team van vier schaatsers. Teamschaatsen, vergelijkbaar met synchroonschaatsen op ijs.

·   Club Show: Een club schaatsers voert een thematische showroutine uit.

·   Originele dans: de individuele danser of het danspaar voert een routine uit op een muzikale medley met een vast thema. De originele dans bevat een deel dat verplicht is, maar de rest van de routine is een originele choreografie die past bij het gegeven thema. Bij nationale en internationale kampioenschappen voor junioren en senioren heeft de originele dans de verplichte dans vervangen.

·   Vrije dans: de individuele danser of het danspaar voert een routine uit op een door hen gekozen muziekstuk. Vrije dans is sterk gericht op voetenwerk en choreografie en er zijn beperkingen op sprongen en spins, en bij paren vrije dans beperkingen op de toegestane soorten lifts. Dit is vaak het laatste onderdeel van een rolschaatscompetitie waar het eerste onderdeel verplichte dans of originele dans is.

G.Garitan, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Artistieke rolschaatsers

Artistieke rolschaatsers gebruiken quad skates of inline skates, hoewel quad skates traditioneler zijn en aanzienlijk meer voorkomen. Over het algemeen strijden quad en inline skaters in afzonderlijke evenementen en niet tegen elkaar. Inline figuurschaatsen is opgenomen in de wereldkampioenschappen sinds 2002 in Wuppertal, Duitsland.

De sport is vergelijkbaar met zijn tegenhanger op het ijs, met enkele verschillen in bewegingen, techniek, en jurering. Veel schaatsers zijn begonnen in het rolschaatsen of vice versa. Bekende schaatskampioenen die ooit aan rolschaatsen hebben gedaan zijn Brian Boitano, Tara Lipinski en Marina Kielmann. Artistiek rolschaatsen wordt vaak als moeilijker beschouwd, omdat de schaatser op ijs een diepe rand kan trekken om vanaf te duwen bij het uitvoeren van sprongen zoals een Lutz of een Axel, en rolschaatsen zwaarder zijn dan hun tegenhangers op ijs, waardoor springen moeilijker is.